top of page

Verbouwen, hoe begin je er aan?Verbouwen vergt vaak een grondige studie vooraleer je aan de concrete uitvoering kunt beginnen. DPHousing uit Antwerpen staat je bij, met alle deskundigen die van jouw project een succes zullen maken!


Architect nodig?


Alles begint met een plan en in de meeste situaties ook de aanvraag van een omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning). Je hebt misschien al een idee van hoe je woning er in de toekomst moet gaan uitzien, maar meestal zal een professional dit in een concreet ontwerp en uitvoeringsplan moeten gieten. Wie een uitbouw of andere structurele werken aan zijn woning wil laten uitvoeren, moet volgens de wet beroep doen op een erkend architect. Indien een omgevingsvergunning, een melding of een regularisatie vereist is, brengt je architect hiervoor ook alle formaliteiten in orde. Je architect ziet tijdens de werken ook toe op de kwaliteit van de uitvoering.


Zelfs als het niet wettelijk verplicht is, kunnen er redenen zijn om toch met een architect samen te werken. Alles wordt hierin bepaald door de aard van je project.

Bij DPHousing kun je erop rekenen dat we een van “onze” architecten zullen voorstellen voor je verbouwingsproject. Wij werken enkel met bekwame specialisten uit de regio met een ruime bagage aan ervaring.
Stabiliteitsstudie, EPB, en Veiligheidscoördinatie


De voorbereiding houdt niet op bij het ontwerp alleen… .


Stabiliteit: Wanneer de verbouwingswerken een impact hebben op de stabiliteit van het gebouw, bv. bij het vervangen van dakconstructies, het verwijderen van steunmuren of dragende balken, of het vernieuwen van de funderingen, is een stabiliteitsstudie nodig. De beton- en staalstudie dient te gebeuren door een erkend ingenieur en wordt in samenspraak met je architect en met jou als bouwheer afgestemd op het ontwerp en op de feitelijke toestand van de woning.


EPB: Als bouwheer ben je - in bepaalde gevallen - wettelijk verplicht om een EPB-verslaggever aan te stellen. Deze geeft advies over de energetische minima waaraan je woning moet voldoen qua isolatie, koeling, ventilatie, luchtdichtheid, verwarmingssysteem, warmwatervoorziening, het gebruik van hernieuwbare energie, en ook de kwaliteit van het binnenklimaat. Een EPB (Energie Prestatie Binnenklimaat)-advies is bindend. De uitvoering wordt hierop na afloop gecontroleerd. De EPB-verslaggever zorgt voor het PID (Post Interventie Dossier), dat je nodig hebt bij een latere verkoop of verhuur van je woning.


Veiligheidscoördinatie: Een andere vereiste - indien er meerdere aannemers bij de verbouwing betrokken zijn - is de aanstelling van een veiligheidscoördinator. De veiligheidscoördinator detecteert de risico’s bij de verbouwing en stelt een veiligheids- en gezondheidsplan op. Ook de naleving van deze plannen kunnen worden gecontroleerd door de juiste instanties.


DPHousing heeft voor jou al deze specialisten in huis en zorgt er op deze manier mee voor dat jij als verbouwer aan al de wettelijke vereisten zal voldoen.


Zo bieden we als renovatiepartner met één aanspreekpunt een totaaloplossing voor je verbouwingsplannen in regio Antwerpen! Contacteer ons.


140 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page