top of page

Hoe maak je een woning zo energiezuinig mogelijk?Energiezuinig wonen is de laatste jaren steeds prominenter op de agenda van politici en burgers komen te staan, en dat is maar goed ook. Een energiezuinige woning is namelijk goed voor zowel het milieu als je eigen portemonnee. Energiebesparende investeringen als de installatie van zonnepanelen en het verbeteren van de isolatie van jouw huis kunnen allemaal helpen om te besparen op de energiefactuur. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen woning? In deze blog zetten we enkele van de populairste en meest voorkomende energiebesparende maatregelen op een rijtje.


Energetische renovatie


De forse stijging van de energieprijzen lijkt maar niet op te houden. Dit maakt dat energetische renovaties in de lift zitten. Wie zijn energiefactuur wil verlagen, zal proberen om zijn woning energiezuiniger te maken. Daartoe bestaan er tal van mogelijkheden en niet elke oplossing is even geschikt voor elke woning. Tegelijkertijd kent elk budget zijn beperkingen. Je hoeft daarom ook niet het hele pakket aan maatregelen (ineens) te nemen. Enkele kleine ingrepen kunnen al een immens verschil maken.


Isoleren

Eerst en vooral moet je denken aan de isolatie van je woning. Een slecht geïsoleerde woning is namelijk de grootste oorzaak van energieverlies. Daardoor wordt het vaak te koud in de winter en te warm in de zomer. Een goede isolatie hoeft niet veel te kosten en bovendien geeft het Vlaams Gewest hiervoor nog steeds een hele reeks premies. Isoleer in de eerste plaats je dak en daarna je muren, langs binnen of (beter nog) langs buiten, vernieuw je buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren, denk aan de beglazing, enz. Denk bijvoorbeeld ook eens aan zonwerend glas. De volgende stap is de vloerisolatie.


Technieken


Zodra je woning goed is “ingepakt” kan je beginnen aan de technieken: verlichting, verwarming, verkoeling, regenwaterrecuperatie, enz. Je woning en je sanitair water optimaal verwarmen kan, met gas of stookolie, een hybride systeem, met warmtekrachtkoppeling of elektrisch, of met een warmtepomp of zonneboiler, om maar enkele opties te noemen. De juiste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en kan pas worden gemaakt na een gefundeerd advies van een vakspecialist en/of een EPB-verslaggever.

DP Housing biedt je een op maat gemaakt pakket aan samen met een grondige voorstudie.

Maak nu een afspraak met ons om je energetische renovatie uitvoerig te bespreken.

77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page